Fan van SC Cambuur
Nieuws

Henk de Jong en Daniel van Kaam over de nederlaag tegen TOP Oss

Afgelopen vrijdag verloor SC Cambuur weer van een tegenstander die laag op de ranglijst staat. De op dat moment als laatste geklasseerde TOP Oss was in Leeuwarden met 1-2 te sterk. De trainer van de Leeuwarders had zijn ploeg nog zo gewaarschuwd voor onderschatting en zeiMaar dit is wie wij zijn, eigenlijk het hele seizoen al.”

De trainer van SC Cambuur zag zijn ploeg een slechte wedstrijd spelen en volgens hem had dat wel te maken met het ontbreken van spits Robert Uldrikis want die was ziek “Dat maakt dat wij anders moeten spelen. We konden onze mensen moeilijk bereiken, helemaal als zij zo verdedigend spelen.”
Ondanks het slechte spel kwam SC Cambuur een kwartier voor tijd op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Remco Balk . “Dan moet je de wedstrijd over de streep trekken. Die speelwijze van Oss bestrijden valt niet mee, maar áls je dan voor staat, mag je ‘m nooit meer weggeven.”
De eerste helft verliep al heel erg moeizaam, met wat kansen voor de bezoekers en stroperig spel van SC Cambuur. “Maar in de tweede helft hebben ze eigenlijk geen kans meer gehad”, vindt Henk de Jong. “Zelfs de beide goals die zij scoren waren geen kansen.”

 

De aanvoerder van SC Cambuur Daniel van Kaam moest deze wedstrijd op de reservebank plaatsnemen omdat hij heel slecht speelde tegen Hercules zag eigenlijk hetzelfde als Henk de Jong en zei . “Als je 1-0 voor komt, moet je als team zeggen: ‘Oké, het was een schandalige wedstrijd, maar dit mogen we niet meer weggeven’. En dan draait in vijf minuten toch alles om.”
Het is niet de eerste keer dat het SC Cambuur overkomt dit seizoen en henk de Jong gaf als voorbeelden “We wonnen van De Graafschap, daarna verloren we van Jong AZ. We versloegen VVV, daarna speelden we thuis 2-2 tegen Eindhoven.”
Dit past in dat rijtje, volgens de trainer. “Nu bereiken we de kwartfinales van de beker, dus dan moet je jezelf daarna belonen. Dit is heel zonde. Maar het is wie we zijn op dit moment. En eigenlijk het hele seizoen al.”

Daniel van Kaam zegt eigenlijk hetzelfde “Als je naar de ranglijst kijkt, denk je dat dit een wedstrijd was die we moesten winnen, zeker thuis. Maar het is wel gebleken dat wij tegen de wat mindere tegenstanders het moeilijk hebben. Nu weer.”
Er zijn slechts twee ploegen in de hele eerste divisie die meer tegengoals hebben dan de 43 van Cambuur en dat zijn de beloften ploegen van Ajax (44) en PSV (50). De Leeuwarders geven de goals over het algemeen vrij eenvoudig weg. Van Kaam: “Normaal scoren we dan zelf wel drie, vier of zelfs vijf keer. Maar deze keer maar eentje.” Daniel van Kaam vraagt zich af hoe het zo mis kan gaan en zei dat ze een killerinstinct. . “Bij de eerste twee goals staan we met twee verdedigers tegenover twee spitsen. Maar hij (doelpuntenmaker Allemeersch, red.) kan de bal zo aannemen, draaien en inschieten. Dat is kinderlijk eenvoudig. En de 1-2 wordt wel heel makkelijk ingekopt.”

Dat ‘killerinstinct’ is trainer De Jong al langer met bezig, om dat wat meer in de ploeg te krijgen. “Al weken, al maanden zelfs. Maar je kunt niet altijd iedereen de huid vol schelden. Dat heeft geen nut meer. Er moet iets veranderen.”
Er verandert mogelijk ook iets, want Cambuur heeft de 35-jarige verdediger Vito Wormgoor aangetrokken. De Jong hoopt dat hij wat mentaliteit in de ploeg kan brengen. “Hij heeft het uiterlijk wel mee.”

Vrijdag a.s. krijgt SC Cambuur een nieuwe kans als men op bezoek gaat in Tilburg bij koploper Willem II dat de laatste weken ook punten laat liggen.