Fan van SC Cambuur
Nieuws

Het nieuwe Kooi Stadion kan weer geen overwinning vieren van SC Cambuur

Cambuur - Jong Ajax

De tweede wedstrijd in het nieuwe Kooi stadion leverde SC Cambuur weer geen overwinning op want na ruim 90 minuten stond er een 0-1 op het scorebord en namen de talenten van Jong Ajax de winst mee richting de hoofdstad.

Het credo ‘volksclub’ verdien je onder meer door de trouwheid van de supporters en in Leeuwarden weten we al langer dat het daar wel goed mee zit. Er waren er vanavond weer ruim 13.000 aanwezig bij de allereerste avondwedstrijd ooit in het Kooi Stadion en dat was al voor de aftrap een feest om te zien. Een lange geel-blauwe stoet van supporters die vanuit alle richtingen hun weg naar Ons Nieuwe Thuis en vervolgens de tribunes wisten te vinden. Die zaten al vroeg vol en onder een stralende najaarszon waren kortom alle ingrediënten voor een mooie voetbalavond aanwezig.

Helemaal als we daar de terugkeer, of beter: thuiskomst, van een geboren en getogen Leeuwarder bij optellen. Na een rijke carrière langs onder meer FC Utrecht, Fortuna Sittard en Feyenoord keerde Mark Diemers op de slotdag van de transferwindow terug bij zijn SC Cambuur en vanavond liep hij trots met de aanvoerdersband het veld op van het Kooi Stadion.

Tegenstander vanavond aan het Stadionplein was Jong Ajax en bij een duel tegen de jonge Amsterdammers weet je nooit precies wie je gaat treffen, maar als dan de wedstrijd van het vlaggenschip door de politiestakingen ook nog wordt verplaatst is de onzekerheid zo mogelijk nog groter. Met Ramaj, Janse en Rijkhoff in de basis was het eerste elftal gehalte zeker aanwezig, maar stond er geen wezenlijk ander team dan gebruikelijk en dat is wel zo rechtvaardig.

Vaak zijn wedstrijden tussen SC Cambuur en Jong Ajax vermakelijk tot zeer vermakelijk, want het zijn twee teams die aanvallend voetbal als huisstijl hebben. Vanavond was dat eigenlijk niet anders als het om intenties gaat, want er werd aan beide kanten hoog druk gezet, en dus risico genomen, en zowel de formatie van De Jong als die van Peereboom probeerden te voetballen vanuit achteruit. Grote kansen bleven echter uit in de eerste helft, of het moet de foute pass van Jansen zijn geweest die de bezoekers een schotkans opleverde.

SC Cambuur zette daar, vooral onder aanvoering van Kieftenbeld en Diemers, wel degelijk gevaarlijke momenten tegenover, maar het was veelal net niet in de eindfase. Michael de Leeuw kopte nog wel een keer raak en de eerste klanken van ’t Woanskip waren zelfs al te horen, maar hij duwde zijn tegenstander onreglementair in de rug voorafgaand aan de treffer.

Vlak voor rust waren de geel-blauwen nogmaals dichtbij toen Diemers de bal in de zestien bracht en Ottesen de bal vanuit de volley in de lange hoek dirigeerde. Ramaj kon knap redding brengen en in de rebound zat het wederom niet mee. De bal kwam namelijk net achter de instormende Remco Balk en zo stond de brilstand op het scorebord na 45 minuten.

Na de rust zou er al wel snel een treffer volgen en die was helaas voor de Firda-tribune en niet die waar de harde kern van SC Cambuur te vinden is. De sterke spits Konadu werd in de zestien aangespeeld en hij legde de bal knap terug op Mokio, die via een Leeuwarder been de bal met enig fortuin over de kansloze Thijs Jansen zag zeilen. 0-1 voor de bezoekers.

Het antwoord van de supporters was om nog maar iets harder te zingen en voor wie nog nooit in het Kooi Stadion is geweest; dat klinkt nog en stuk luider dan in het oude Cambuur Stadion. De elf op het veld begrepen de boodschap, het tempo ging omhoog en kansen zouden ook weldra volgen. Het was alleen zo’n avond waarop het niet leek te mogen.

Mark Diemers vond de bal na een fraaie één-twee en een kiezelhard schot met link, Michael de Leeuw mocht alleen op Ramaj en schoot over en wie het aantal geel-blauwe corners wilde tellen zou aan één telraam niet genoeg hebben. In de slotfase ging zelfs doelman Jansen nog mee naar voren en de bal viel ook twee keer goed, maar het was opnieuw de dekselse Ramaj die miraculeus een doelpunt wist te voorkomen.

Zo speelde SC Cambuur misschien wel de beste wedstrijd van het nog jonge seizoen, maar blijft het opnieuw met lege handen achter en dat is bijzonder zuur en zeker niet terecht gezien de verhoudingen.

Aanstaande maandag kan die vervelend nasmaak alweer worden weggespoeld en zal het Kooi Stadion opnieuw volstromen. Tegenstander is dan Roda JC uit het verre Kerkrade.

Opstelling SC Cambuur: Jansen; Ottesen, Van Mullem, Casas (61′ Marsman), Mercera; Kieftenbeld (75′ Alhaft), Diemers (C), De Jong (75′ Souren); Balk, De Leeuw (83′ Potma) en Kooistra (61′ Rölke)

Opstelling Jong Ajax: Ramaj; Alders, Verschuren, Janse, Jetten (61′ Ugwu); Brandes, Mokio (61′ Chourak), Rijkhoff; Faberski (72′ Van Axel Dongen), Konadu (61′ Vink) en Banel (82′ Chahid)

Scheidsrechter: Kevin Puts
Aanwezige supporters: 13.250

Scoreverloop:
51′ 0-1, Mokio

Gele kaarten: Kieftenbeld, Diemers, Van Mullem (SC Cambuur) Mokio, Jetten en Chahid (Jong Ajax)

Bron: SC Cambuur