Daan Ganzinga heeft in 2022 zijn handtekening onder een contract van twee seizoenen gezet. Als Performance Coach van de Jeugdopleiding van SC Cambuur is Daan iedere dag bezig om het beste uit de jeugdspelers én zichzelf te halen.
Een Performance Coach houdt zich vooral bezig met de fysieke ontwikkelingen en belastbaarheid van spelers. Dit kan variëren van een warming-up, het uitlezen en analyseren van fysieke data of het leiden van een krachttraining. Ook is een Performance Coach veel in overleg met trainers om zowel het team als het individu te optimaliseren. “Mijn doel als Performance Coach is de speler fysiek te ontwikkelen en robuust te maken, zodat hij optimaal kan presteren.”
De rol van de Performance Coach
“Hoe een dag eruit ziet is erg afhankelijk van de dag in de week en de fase in het seizoen. Op bijvoorbeeld een trainingsdag van de O21 wordt er altijd gestart met het controleren van de planning en wordt de status van de spelers door middel van een Wellness System doorgenomen. In dit systeem geven spelers aan hoe goed ze hersteld zijn en of ze er klaar voor zijn om te gaan trainen. Met deze informatie wordt bekeken of ze voor die specifieke dag gepland hadden nog past in het programma of dat er aanpassingen gedaan moeten worden. Daarna volgt een kort overleg met de trainer en fysiotherapeut over eventuele bijzonderheden of spelers waar rekening mee moet worden gehouden. Wanneer alles doorgenomen is kan er worden gestart met de training.”
Voorafgaand aan de trainingen leidt Daan de pre-activation in de sportschool, welke afgestemd is op de veldtraining, en tijdens de veldtraining verzorgt Daan de warming-up en controleert hij de fysieke gesteldheid van de spelers. Afhankelijk van de dag coördineert Daan samen met krachttrainer Jan Hendrik de Roos ook de krachttraining. De middagen worden vaak gevuld met individuele gesprekken, overleg met trainers van de Jeugdopleiding over de fysieke status, het verwerken van GPS-data, assisteren bij de krachttraining van de eerste selectie en het aansturen van de specialisten en stagiaires binnen de opleiding.
Daan is als Performance Coach verantwoordelijk voor het fysieke programma van de teams en de taken die hierbij horen zijn afhankelijk van de leeftijdsfase van de spelers. Voor de onderbouw houdt dit in dat Daan zich voornamelijk bezighoudt met het Fundamental Skills-traject, waar het breed motorisch ontwikkelen van de speler centraal staat. Daarnaast is Daan verantwoordelijk voor het uitvoeren van periodieke fysieke testen bij de onderbouw. Binnen dit traject geeft Daan sturing aan twee stagiaires die drie keer per week de FS-training geven en houdt hij nauw contact met de Hanzehogeschool, die de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van het testmateriaal. Bij de bovenbouw is Daan bezig met het periodiseren, in overleg met de jeugdtrainer, en het aansturen van de specialisten om een zo goed mogelijk programma voor de jeugdteams te creëren.
Ontwikkeling
“Om de Jeugdopleiding zoveel mogelijk te optimaliseren, meten we dagelijks en periodiek. De dagelijkste monitoring wordt gedaan door middel van een Wellness System en een mate van inspanning-vragenlijst. Hiermee kunnen we het programma op een dagelijkse basis afstemmen op het individu.”
“In de onderbouw vinden we het ook belangrijk dat de jeugdspelers motorisch breed ontwikkeld worden. Op fysiek gebied houdt dit in dat een speler wordt blootgesteld aan andere sporten en omgevingen om zo de motorische vaardigheden te ontwikkelen. Bij de bovenbouw verschuift de focus langzaam naar de specialisatie in het voetbal. Hier krijgen de spelers een breder aanbod op het fysieke gebied, zoals krachttraining en loopscholing. In de bovenbouw zijn we meer gericht op het programma individualiseren. Dit kan door dagelijkse monitoring van de Wellness of de GPS-data die we gebruiken bij de O21.”
Daan let vooral op de belasting en de belastbaarheid van de jeugdspelers. Zijn doel is om de speler robuuster te maken en fysiek en mentaal te ontwikkelen. Tijdens trainingen betekent dit bij de spelers polsen hoe zij zich voelen. Bij twijfelgevallen let hij op hoe ze zich gedragen in het veld of tijdens de training en of dit voor de specifieke speler moet worden aangepast. Gedurende de training is Daan constant in overleg met de desbetreffende trainer om te zorgen dat de belasting past in de periodisering.
Blessures
“Wanneer spelers geblesseerd zijn, staan zj in eerste instantie onder de begeleiding van het medische team. Bij een langdurige blessure wordt in overleg met het medische team een analyse gemaakt om hier bepaalde informatie over te krijgen. Dit gaat bijvoorbeeld over het type blessure van de speler. Zo kan er een zo goed en zo’n passend mogelijk programma worden gemaakt.”
“Op het moment dat een speler revalideert is er nauw contact tussen het medische en performance team. Zo worden spelers minimaal twee keer per week doorgenomen om te evalueren of de spelers nog op koers liggen of het plan eventueel moet worden aangepast. In de laatste fase van de revalidatie wordt het contact intensiever om de speler zo goed mogelijk weer in te laten stromen in de groep.”
Fysieke testen
“De fysieke vooruitgang van de speler wordt periodiek gemeten door middel van een testprotocol. Hierbij voeren de spelers een aantal testen uit, bijvoorbeeld een dertig meter sprint of een sprong test. Hieruit wordt een fysiek spelersprofiel opgesteld en het profiel kan een trainer ondersteunen keuzes over bijvoorbeeld de doorstroom naar een hoger team. Ook wordt hierdoor de ontwikkeling van de speler overzichtelijker voor de staf. En ook voor de speler zelf, zodat deze zelf een specifiek ontwikkeldoel kan aangeven.”
“Het fysieke programma is afgestemd op de leeftijdsfase van de spelers. Naarmate de spelers in hogere lichtingen komen, wordt er meer de nadruk gelegd op het fysieke programma en het monitoren hiervan. Door de gehele Jeugdopleiding heen worden spelers getest op fysieke capaciteit en hun potentie hierin.”
Voeding
“Bij de bovenbouw krijgt iedere jeugdspeler ook een voedingsgesprek met sportdiëtist Ilse Velkers en wordt er gewerkt aan leerdoelen op het gebied van voeding. Dit verschilt per speler, het doel hierin is om de speler kennis op te laten bouwen over voeding in combinatie met topsport. Daarnaast wordt er voor O21 regelmatig een kookworkshop gegeven. Deze leeftijdsgroep woont vaak voor het eerst op zichzelf en zo helpen we de spelers aan vaardigheden die ze in de toekomst nodig hebben.
“In samenwerking en onder leiding van Ilse Velkers is het voedingstraject ontwikkeld en afgestemd op de behoefte van de leeftijdsgroep. In de onderbouw is dit gefocust op de groep en proberen we spelers en ouders voor te lichten over praktische problemen en word er basisinformatie gegeven over voeding. Dit zijn diverse thema’s, zoals ‘wat neem je mee naar een wedstrijd?’ of ‘wat zijn gezonde/eiwitrijke tussendoortjes?’”
Groei
“In de afgelopen jaren zijn we als Jeugdopleiding flink gegroeid en hebben we verschillende specialisten aan ons kunnen binden. Zo hebben we een loop en coördinatie trainer, sportdiëtist, een krachttrainer voor de bovenbouw en een expert op het gebied van testen, meten en data-analyse welkom mogen heten. En ook zijn er diverse stagiaires die ervaring opdoen binnen de opleiding en op deze wijze proberen we ieder gebied de speler te ondersteunen in hun ontwikkeling.”
Samen met Nicky Boonstra houdt Daan zich ook bezig met de ontwikkeling van de coaches op performance gebied. Hiervoor hebben zij het concept ’train de trainer’ bedacht, waarbij fysiotherapeuten, krachttrainers, data-analisten en stagiaires binnen de club bijeen komen en vraagstukken en thema’s behandelen om verder te ontwikkelen.
Toekomst
“Binnen de Jeugdopleiding is het ultieme doel om spelers te zien doorstromen van de Jeugdopleiding naar de eerste selectie. En persoonlijk zou ik dan graag willen zien dat er een structurele doorstroom is van de opleiding naar het eerste team en dat deze spelers daar ook fysiek huishouden en zelfs excelleren. Om deze kans hierop zo groot mogelijk te maken zijn we zijn iedere dag bezig met het optimaliseren van het fysieke programma voor alle lichtingen.”