Fan van SC Cambuur
Nieuws

SC Cambuur kan niet winnen in Kerkrade, mede dankzij de scheidsrechter

Roda JC - Cambuur
De laatste uitwedstrijd van het seizoen 2023/2-24 bracht SC Cambuur naar het zuiden des lands want in Het Parkstad Limburg stadion wachtte de nummer twee van de ranglijst Roda JC op de ploeg. Trainer Henk de Jong had nog voor de wedstrijd een Whats-App bericht gekregen van FC Groningen trainer Dick Lukkien want het zou hun passen als SC Cambuur wat punten zou afsnoepen van Roda JC. Die mogelijkheid was zeker aanwezig alleen scheidsrechter Sander van der Eijk en zijn assistenten wilden niet meewerken. Mocht Roda JC deze wedstrijd winnen en FC Groningen zou verliezen van Telstar dan waren de Limburgers gepromoveerd naar de eredivisie.
Henk de Jong koos ervoor om Remco Balk weer een basisplaats te geven en ook Tyrique Mercera stond aan de aftrap. Helaas moest SC Cambuur het ook zonder hun eigen fans doen en zo was er een leeg uitvak.
De eerste kans was voor SC Cambuur als Michael Breij een vrije trap mag nemen en die beland via het hoofd van Remzo Balk op de paal en in de rebound kan Floris Smand de bal ook niet langs doelman Calvin Raatsie krijgen. Aan de andere kant konden Walid Ould-Chikh en Sami Ouaissa niet tot scoren komen.  

Hoewel het spel op en neer golfde, trok de thuisploeg gaandeweg de eerste helft het initiatief wat meer naar zich toe. Zonder overigens echt tot grote kansen te komen. Henk de Jong en zijn jongens kwamen het restant van het eerste bedrijf dan ook zonder kleurscheren door, waardoor beide ploegen met de 0-0 op het scorebord de kleedkamers op zochten.

In het begin van de tweede helft deden beide ploegen niet voor elkaar onder alleen tot echt grote kansen kwamen beide ploegen niet. Tot de 65ste minuut want toen kwam uit het niets de thuisploeg op voorsprong als Sami Ouaissa na een individuele actie de bal achter Yanick van Osch krijgt, 1-0. Direct daarna eiset scheidsrechter Sander van der Eijk de hoofdrol op zich, samen met zijn assistent, als hij een overduidelijke handsbal van een Roda verdediger over het hoofd ziet. Thomas Poll gaat er op de linkerkant vandoor en als hij in de zestien meter is en door twee verdedigers wordt aangevallen valt er een verdediger en die slaat de bal heel duidelijk met de arm over de achterlijn. Onbegrijpelijk dat dit niet gezien is. Dan is de vraag, waarom geen VAR in de KKD? Dan had dit ongetwijfeld een strafschop en een rode kaart opgeleverd en dan had je een heel andere wedstrijd gekregen. Een kwartier voor tijd werd de marge in het voordeel van de Koempels verdubbeld. Een fout van Marco Tol zorgde ervoor dat Václav Sejk een niet te missen kans kreeg. En dat deed de Tsjechische aanvaller ook niet: 2-0. Ondanks een handvol wissels werd er niet meer gescoord en bleef het dus bij 2-0.

Een paar minuten na het einde van de wedstrijd dachten velen dat Rosa JC gepromoveerd waren want Telstar zou voorstaan tegen FC Groningen maar in de 5e minuut van de extra tijd maakten de Groningers nog gelijk. Alom teleurstelling in het stadion. Totdat de speaker ineens omroept dat Telstar met 2-1 zou hebben gewonnen. De tribunes stroomden leeg en het speelveld werd een feestende massa en ook de spelers die al in de kleedkamer waren kwamen terug op het veld om mee te feesten. Tot de speaker ineens omroept dat het bij Telstar – FC Groningen 1-1 was gebleven en daarmee was Roda JC niet gepromoveerd. Wat een teleurstelling bij de Koempels en de speaker probeerde zijn fout nog te camoufleren door te zeggen dat de tweede goal van Telstar was afgekeurd maar …………. Er werd helemaal geen tweede g9oal gescoord in Velsen-Zuid.
Vrijdag a.s. kan de ploeg nog promotie afdwingen als men op bezoek moet bij FC Groningen. Dat wordt een kraker van jawelste daar in De Euroborg. SC Cambuur speelt vrijdag a.s. de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport en dat zal een hele bijzonder en speciale wedstrijd worden. Want voor de allerlaatste keer wordt er aan het Cambuurplein een officiële wedstrijd gespeeld. Op de plek waar sinds 1936 voor het eerst door Cambuur en haar voorgangers tegen een bal werd aan getrapt. Voor de allerlaatste keer stroomt onze karakteristieke thuishaven vol met geel-blauwe supporters. Voor de allerlaatste keer wordt onder het toeziend ‘oog’ van de vier lichtmasten in Leeuwarden-Oost een competitieduel afgewerkt. Maar waar een deur sluit, daar gaat een ander open. Letterlijk en figuurlijk, want na het treffen met Helmond Sport kunnen we ons opmaken voor de verhuizing naar ons nieuwe, imposante onderkomen aan het Stadionplein. Laten we met zijn allen nog éénmaal aan het Cambuurplein ons oude, zo geliefde stadion ouderwets laten trillen.

Roda JCCalvin Raatsie, Joey Müller, Lucas Beerten, Matisse Didden, Boyd Reith, Walid Ould-Chikh (Arjen van der Heide), Rodney Kongolo (Brian Koglin), Enrique Peña Zauner (Lennerd Daneels), Sami Ouaissa, Orhan Džepar, Václav Sejk

SC Cambuur: Yanick van Osch, Thomas Poll (Yoram van der Veen), Marco Tol (Chima Anyasi), Floris Smand, Sturla Ottesen (Jhondly van der Meer), Tyrique Mercera, Daniël van Kaam, Milan Smit, Michael Breij (Fedde de Jong), Roberts Uldrikis, Remco Balk (Wiebe Kooistra)

Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Gele kaartenSturla Ottesen, Milan Smit (SC Cambuur), Brian Koglin (Roda JC)