Fan van SC Cambuur
Nieuws

SC Cambuur verliest met 10 man de Friese derby

Vandaag in het Cambuur stadion in Leeuwarden de Friese derby SC Cambuur -SC Heerenveen. Een wedstrijd waar velen naar uit gekeken hebben en het is zo jammer dat er geen publiek bij mag, maakt het toch een stuk minder. Vele fans zwaaiden SC Heerenveen uit met fakkels en dat is prachtig. SC Cambuur nog steeds zonder trainer Henk de Jong. De laatste wedstrijd tussen beide ploegen was al een tijdje geleden want in januari 2016 werd de derby voor het laatst gespeeld, SC Heerenveen won toen met 0-1.

Opstelling SC Cambuur

Sonny Stevens

Doke Schmidt, Calvin Mac-Intosch, Erik Schouten, Alex Bangura

Jamie Jacobs, Robin Maulun, Mees Hoedemakers

Nick Doodeman, Roberts Uldrikis, Issa Kallon

Bank: Pieter Bos, Brett Minnema, Jasper ter Heide, Marco Tol, Maxim Gullit, Mitchell Paulissen, Filip Krastev, Jhondly van der Meer, Tom Boere, Michael Breij, Sam Hendriks, Tamas Kiss

Opstelling SC Heerenveen

Xavier Mous

Milan van Ewijk, Sven van Beek, Nick Bakker, Rami Kaib

Nicolas Madsen, Tibor Halilović, Joey Veerman

Anthony Musaba, Henk Veerman, Siem de Jong

Bank: Jan Bekkema, Jaimy Kroesen, Ibrahim Dresevic, Syb van Ottele, Filip Stevanović, Rami Hajal, Hamdi Akujobi, Rodney Kongolo, Djenahro Nunumete, Benjamin Nygren, Arjen van der Heide

De KNVB had een topscheidsrechter naar Leeuwarden gestuurd en Danny Makkelie mocht de wedstrijd in goede banen leiden.

Na een geweldig vuurwerk spektakel van de Cambuur fans buiten het stadion kon de wedstrijd beginnen.

In de 8e minuut de eerste opwinding in de wedstrijd als Henk Veerman bijna op de achterlijn in de Cambuur “16” de bal wil voorgeven en de bal op de arm speelt van Calvin Mac-Intosch. De VAR (Sander van der Eijk) moet er naar kijken en Danny Makkelie wordt naar de kant geroepen om ook de beelden te bekijken en besluit tot een strafschop. Henk Veerman gaat hem nemen en schiet de bal door het midden en zo staat het 0-1. Geen beste penalty maar omdat Sonny Stevens een hoek kiest gaat de bal binnen en staan de gasten voor.

In de 12e minuut de volgende opwinding als Doke Schmidt hard en onbehouwen inkomt op Tibor Halilović en daarvoor de rode kaart krijgt. Zo kan de geboren Heerenvener vroeg gaan douchen. Ook hier kijkt de VAR uiteraard nog naar maar gaat mee met Danny Makkelie.

SC Cambuur gaat dan wisselen en brengt Jhondly van der Meer voor Nick Doodeman om de verdediging weer op orde te brengen.

In de 19e minuut haalt Tibor Halilović uit van een meter of 18 en de bal stuit net op het kunstgras en dat is altijd lastig voor een keeper en Sonny Stevens had moeite met de bal want de bal stuitte op zijn borst weer het veld in maar Antony Musaba kon niet profiteren. In de 21ste minuut krijgt Milan van Ewijk een gele kaart na een pittige overtreding net buiten de 16 op Alex Bangura.

SC Cambuur speelt dan alsof het niet met een man minder speelt en zoekt veelvuldig de aanval en in de 30ste minuut krijgt het loon naar werken als Tibor Halilović een overtreding maakt op Alex Bagura en SC Cambuur een vrije trap krijgt. Robin Maulun neemt de bal en Robert Uldrikis kopt de bal achterwaarts over Xavier Mous, die de bal verkeert inschat, en zo staat het 1-1.

Dan zet SC Heerenveen weer vol aan en zet het SC Cambuur een aantal minuten onder druk maar tot grote kansen leid het niet.

Milan van Ewijk speelt op dat moment met vuur want met al geel op zak maakt hij nog steeds veel overtredingen en staat bij een vrije trap voor SC Cambuur niet op gepaste afstand en wordt aangesproken door de scheids.

In de 41ste minuut is het Anthony Musaba die vanaf rechts Alex Bagura uitspeelt maar dan zelf uit een moeilijke hoek schiet i.p.v. de bal terug te leggen.

Iets later een tegenstoot van SC Heerenveen en wordt weer Anthony Musaba aan de rechterkant weggestoken wordt door Milan van Ewijk en hij op snelheid Alex Bagura eruit loopt en de bal snoeihard op de buitenkant van de paal knalt. Er komen dan 3 minuten extra tijd bij in de 1e helft.  Een eerste helft die hectisch begon met een strafschop en een rode kaart en waar SC Heerenveen het meeste balbezit had en meer dreigend waren maar ook een SC Cambuur dat zich goed terug knokte in de wedstrijd. Beide ploegen gingen met een 1-1 rusten.

SC Heerenveen past in de rust een logische wissel toe en houd Milan van Ewijk in de kleedkamer en brengt Hamdi Akujobi.

In de 6e minuut van de 2e helft krijgt SC Heerenveen weer een kans als Calvin Mac-Intosch de bal per ongeluk ongelukkig wegkopt en Henk Veerman kan uithalen maar het schot gaat over. Dan is SC Cambuur aan de andere kant gevaarlijk als Robin Maulun wordt weggestuurd en de bal breed legt op Roberts Uldrikis maar hij weet de bal niet lekkere te raken en daardoor kan Xavies Mous de bal pakken.

In de 56ste minuut een mogelijkheid voor Anthony Musaba maar het verontrust Sonny Stevens niet.

SC Cambuur gaat in de 65ste minuut wisselen en haalt Jamie Jacobs naar de kant en brengt Michell Paulissen.

In de 67ste minuut weer een mogelijkheid voor SC Heerenveen als Henk Veerman de bal breed en terug legt op Joey Veerman die prima schiet maar ook een prima redding van Sonny Stevens die de bal overtikt. Uit de corner valt de bal in de 16 waar Nicolas Madsen de bal met zij  dikke teen over schiet.

In de 69ste minuut weer een opvallen de beslissing als Roberts Uldrikis de bal in de 16 tegen de uitgestoken arm speelt van Joey Veerman maar hier wordt geen strafschop voor gegeven. Opmerkelijk en hier komt SC Heerenveen goed weg en wordt SC Cambuur misschien een strafschop onthouden,

Siem de Jong gaat in de 70ste minuut naar de kant en voor hem komt Benjamin Nygren in de ploeg bij SC Heerenveen.

In de 78ste minuut is het Sven van beek die met zijn specialiteit bijna de bal weer in eigen doel werkt nadat Isa Kallon naar binnen trekt en schiet en de bal via de teen van Nick Bakker bij Sven van Beek komt en die raakt hem verkeerd en de bal gaat net naast de paal.

In de 80ste minuut de volgende wissels als bij SC Cambuur Maxim Gullit en Marco Tol komen voor Issa Kallon en Erik Schouten en bij SC Heerenveen komt Filip Stevanović voor de gevaarlijkste man van SC Heerenveen Anthony Musaba. Een opmerkelijke wissel.

81ste minuut is het Roberts Uldrikis die uit een lastige hoek schiet maar Xavier maar Mous stopt de bal.

In de 83ste minuut een miraculeus moment als eerst Tibor Halilović vanuit de draai de onderkant van de lat teistert en dan via via lijkt de bal binnen te gaan maar op het laatste moment kan Sonny Stevens de bal tot corner verwerken. In de 83ste minuut is het dan wel raak als vanaf links Rami Kaib de bal prima voorgeeft en Henk Veerman de 1-2 binnen kopt.

In de 90ste minuut nog een kans voor de thuisploeg als Robin Maulun de bal voorgeeft en invaller Jhondly van der Meer de bal een beetje achter zich krijgt en daardoor net niet goed kan uithalen en de val vliegt over.

Er komen dan 4 minuten extra tijd bij en in de 2e minuut daarvan schreeuwt alles en iedereen van SC Cambuur om een strafschop als Alex Bangura doorgaat in de 16 en de bal een beetje te ver voor zich uit speelt en geraakt wordt door Xavier Mous maar Danny Makkelie laat het gaan.

Even later ontvlamt de bank van SC Heerenveen als Maxim Gullit een overtreding maakt op Benjamin Nygren en het ziet er uit dat hij met de knie de buit raakt en dan is het Milan van Ewijk die vanuit de dug out Maxim Gullit nog een duw geeft en daar is de SC Cambuur bank niet van gediend en zo slaan de emoties even op tilt maar gescoord wordt er niet meer en fluit Danny Makkelie voor het einde van de wedstrijd en wint SC Heerenveen deze Friese derby tegen de 10 man van SC Cambuur. Het is nog even hommels bij de dug out van beide ploegen en wat er precies gebeurt is niet belangrijk maar weer laaien de emoties op en zo eindigt deze derby heel grimmig maar de lachende derde is dus SC Heerenveen.